Delte-Mavemuskler_Dit-Maveunivers_1

Hvad er delte mavemuskler?

Delte mavemuskler eller rectus diastase, som det også hedder, er en deling af de yderste mavemuskler rectus abdominis på mere end 2,5 cm. Denne deling opstår, som følge af en vedvarende belastning af Linea Alba, som er det bindevævsstrøg, der løber mellem de to halvdele af mavemusklerne. En vedvarende belastning af bindevævet kan for eksempel være en graviditet, men der er også andre årsager til rectus diastase.

Rectus diastase  kan medføre forskellige gener og symptomer, som kan være generende i din hverdag. Læs mere om hvad en deling af mavemusklerne reelt betyder, og hvilke symptomer du skal holde øje med på denne side.

På videoen herunder kan du også høre en forklaring på, hvad delte mavemuskler er, og hvorfor det kan give gener i hverdagen, når mavemusklerne er delte.

Der kan være mange forskellige symptomer på delte mavemuskler.

Læs mere om de hyppigste gener eller symptomer herunder

1
Udbulende gravidlignende mave

En af mavemusklernes vigtigste opgaver er at hjælpe med at holde dine organer og indvolde på plads inde i bughulen. Når musklerne deler sig fx efter en graviditet, kan de ikke yde den støtte midt på maven, og derfor vil organer og tarme "falde ud" i bagvæggen og dermed give dig en udbulende mave. Det er meget almindeligt ved delte mavemuskler, at din mave bliver mere oppustet i løbet af dagen.

2
Smerter i ryg, nakke eller skuldre

En svækket core betyder ofte, at nogle andre muskler er nødt til at kompensere for det arbejde, de svækkede muskler skulle have udført. Det er tit musklerne på bagsiden af kroppen, som kompenserer for den manglende styrke på forsiden, og det betyder altså at disse muskler let kommer på overarbejde. Dette kan give spændinger og smerter både i ryg, nakke eller skuldre, fordi musklerne her kompenserer, når du laver dine dagligdagsgøremål. Hos nogle kan det også give spændingshovedpine eller hyppigere migræneanfald.

3
Dårlig holdning og svækket krop

Den dybe mavemuskel transversus musklen er vores vigtigste holdningsmuskel, og ved en deling og svækkelse af mavemusklerne kan det være svært at bære kroppens vægt og derved holde sig oprejst i en god stilling. Derfor er dårlig holdning, hvor du synker sammen, også selvom du prøver at rette dig op, et tegn på svækket core.

4
Fordøjelsesproblemer

Mange med delte mavemuskler oplever en eller anden form for fordøjelsesproblemer. Det kan både være tendens til enten forstoppelse eller diarré. Det kan også bare være et ustabilt afføringsmønster eller mavesmerter og oppustet mave. Når mavemusklerne deler sig og tarmene falder ud i bugvæggen, kan det påvirke tarmenes naturlige bevægemønster altså tarmperistaltikken negativt, og det kan give problemer med fordøjelsen. 

5
Navlebrok

Navlebrok er en sideeffekt af rectus diastase. Det betyder altså, at hvis du har et navlebrok, har du også en deling af mavemusklerne. Et brok er et hul i dit bindevæv, og ved navlebrok er hullet i vævet ved navlen. For at få et brok skal der være så stor belastning og stræk af vævet, at der går hul, og så er bindevævet så svækket, at musklerne også har delt sig. Har din navle forandret sig meget efter en graviditet eller er den blevet større, så er det også et tegn på, at dit væv er blevet strakt og belastet, og oftest har muskler også delt sig.

6
Inkontinens

Inkontinens kan deles op i flere kategorier og kan i nogle sammenhænge være forbundet med en svækket core. Mavemuskler og bækkenbund skal gerne arbejde sammen i fineste samspil også med dit mellemgulv. Hvis du er svækket i dine mavemuskler altså din core, så vil det kunne påvirke samarbejdet og derved bækkenbundens funktionalitet og styrke. Det kan for nogle resultere i enten inkontinens, dårlig kontakt til bækkenbunden eller en overanspændt bækkenbund. Det er ikke meningen, at du ikke skal kunne holde tæt for urin, afføring eller luft uanset, hvor mange børn du har fået.

Rectus diastase er altså en deling af mavemusklerne på mere end 2,5 cm, og denne deling kan hos nogle give et eller flere af ovenstående gener, mens andre ikke mærker noget til deres deling. 

Hvis du oplever at have en gravidlignende udbulende mave, smerter, ingen eller dårligere kontakt til din core, dårlig holdning, brok, inkontinens eller fordøjelsesproblemer, og disse gener ikke kan forklares eller løses ved relevante tiltag som for eksempel vægttab, træning, afføringsmiddel, så kan det være en idé at undersøge, hvorvidt du har delte mavemuskler.

Når du skal arbejde med at lukke en deling af mavemusklerne, handler det om, at det svækkede bindevæv linea alba mellem de to halvdele af den yderste mavemuskel rectus abdominis skal hele op, så vævet bliver stærkt igen. Når vævet bliver stærkere, trækker det sig sammen og vil på den måde også trække musklerne med ind på plads på midten af maven. Dette er en proces, som tager tid og kræver tålmodig indsats fra din side.

Vigtigst af alt er det selvfølgelig, at dine gener og symptomer mindskes, så du bliver mere glad og har mere overskud i hverdagen.

Har du delte mavemuskler? Undersøg dig selv

Det kan være svært for mange at undersøge sig selv for delte mavemuskler, og det er meget individuelt, hvor svært eller nemt det er at mærke, hvor delte mavemusklerne er . Derfor kan det ofte være lige så godt eller bedre at vurdere din deling af mavemusklerne ud fra dine symptomer i stedet for at måle. En deling af mavemusklerne er oftest ensbetydende med en svækket core.

Genoptræning af delte mavemuskler består blandt andet af coretræning, som langt de fleste mennesker vil have gavn af.

Hvis du har fået børn, og du oplever et af følgende symptomer i svær grad eller to eller flere i mildere grad, vil du kunne have gavn af et genoptræningsforløb, hvor du styrker din core og arbejder med at samle mavemusklerne.

Når du undersøger din mave, skal du primært mærke efter to ting:

1. Afstanden mellem dine mavemuskler. Det vil sige, at du skal tjekke, hvor mange fingresbredde der kan være i revnen mellem musklerne. Hvis dine muskler ikke er delte skal der være cirka en fingers bredde mellem musklerne. Du kan sammenligne det med at mærke mellem dine knoer. Det skal føles cirka på samme måde, som hvis du mærker mellem dine knoer på en knyttet hånd.

2. Styrken af dit bindevæv. Bindevævet mellem de to halvdele af musklerne skal gerne være nogenlunde fast for at have den nødvendige styrke og elasticitet. Du skal altså ikke kunne presse dine fingre dybt ned i vævet, når du mærker efter afstanden mellem musklerne. Bindevævets styrke er en af de vigtigste faktorer i vurderingen af din mave.

Sådan gør du:

Når du undersøger din mave, skal du ligge på ryggen med bøjede ben og slappe af i mavemusklerne. Dine hænder skal pege ned mod dine fødder og fingerspidserne ned mod maven. Start med at bruge begge hænder. Hvis din mave buler ud eller laver en spids top (tobleronemave), når du løfter hovedet fra underlaget, så er det tegn på, at din diastase er stor.

Start med at mærke lige under navlen ved at spænde op i mavemusklerne, mens du mærker med begge hænder. Måske kan du mærke musklerne presse ind mod dine fingre ude fra siden? Når du spænder i maven, vil musklerne bevæge sig ind mod midten af maven. Det betyder, at det er, når du slapper af igen, at du kan mærke delingens størrelse.

Forsøg nu igen at mærke på maven, men denne gang løfter du hovedet op indtil du mærker musklerne bevæge sig ind mod midten. Igen skal du mærke efter, hvor musklerne ender, når du slapper af igen. Det vil sige, når du læger hovedet ned igen.

Du skal kun akkurat løfte hovedet fra gulvet, fordi du skal finde afstanden mellem dine muskler i afslappet tilstand. For at gøre dette skal du mærke efter, når musklen allerførst begynder at bevæge sig. Det er ofte nødvendigt at mærke efter et par gange. Jo højere du løfter hovedet, jo tættere kommer dine muskler på hinanden, så hvis du løfter hovedet for højt, vil din diastase virke mindre end den reelt er.

Der findes dog ingen kliniske retningslinjer, som sikrer en ensartet målemetode af rectus diastase i Danmark, og derfor kan du opleve at afstanden måles og defineres på flere forskellige metoder.

Er du stadig i tvivl, om du har delte mavemuskler? Så book tid til en forundersøgelse her, så vi kan finde ud af, hvordan vi sammen kan afhjælpe dine gener. 

Til en forundersøgelse får du et komplet billede af, hvilket udgangspunkt du har. Vi undersøger dine muskler, dit bindevæv, eventuelle ar og arvæv og så ser vi på, hvordan din krop har det som helhed. Herefter finder vi sammen ud af, hvad næste skridt for dig er, så du kan komme din deling til livs, og igen føle dig stærk og glad i din krop.